Wednesday, September 17, 2008

Idea untuk projek tahun akhir

ok, aku ada idea untuk projek tahun akhir, kalau kita lihat, ramai pensyarah susah nak cari pelajar mereka yang ponteng kelas. ape kata untuk projek tahun akhir kita buat satu sistem yang dapat tolong lecture kita tu untuk memudahkan mereka mencari, dan mengira peratus kehadiran pelajar mereka.

kalau boleh, lecture hanya perlu memasukkan no matrik pelajar dan nanti sistem tu yang akan untuk mencari kedatangan pelajar dan mengira peratus kehadiran mereka. aku rasa ok gak sistem nie, kalau aku nak tukar tajuk ok gak nie huhuu..cam susah je projek tahun akhir yang aku nak buat tu (Restaurent Service sistem Using PDA)..=P

10 comments:

kamal said...

hai..saya saje je bagi idea kat blog saya tu, tibe2 idea tu muncul..jadi saya pn tulis la kat blok tu.
saya xdapat la kalau nk bagi proposal sistem tu kat awak, sebab saya pun xde huhu.
tapi setakat nk bkongsi2 idea tu blh la.

ok...
ginie, dr ape yg dapat saya pkkan...untuk pengenalan, awk cite la pasal kehadiran student ke kelas..kemudian, baru cite pasal sistem yang nak dibagunkan ini. untuk sistem ni..awk cite guna perisian ape, ape pentingnya sistem ini, macam mane nk guna, n macam2 la. untuk sistem ni, saya pk bek wat web base, yala..skrang sume nk web base kn? untuk perisian pula, saya cadangkan guna je php, xpn guna web developer(asp).

untuk keterengan masalah, mula2 awk cite pasal sistem yg digunakan sekarang dan kmudian cite bgmana sistem yg nk dibangukan ni dapat atasi masalah yang ada pada sistem yang digunakan sekarang. sbg cth, sistem skarang lecture perlu kira satu2 kehadiran student, n sistem yg nk d bgunkan ni dapat tlg kira utk lecture, dapat simpan rekod dalam satu pengkalan data, rekod nanti boleh d buat rujukan jika ada masalah cam student xpecaya ke huhu..

hmmm...kalau ikot idea yg dpt saya pkkan ini, nanti dalam sistem tu ada data tentang senarai pelajar untuk setiap subjek. lecture perlu print senarai tersebut tu dan bawa ke dalam kelas dan edarkan kepada student untuk d tanda tangan menandakan student hadir ke kelas.. kemudian, semasa kat bilik..lecture hanya perlu cari nama student yang xditanda tangan (menandakan mereka xhadir kelas) sahaja dan masukkan no matrik mereka ke dalam sistem. nanti bila akhir sem, lecture boleh tgk balik rekod student tu.

huhuuu...awk blh ikot x? harap dapat la membantu awk nanti. tu la idea saya...ape2 awk email la saya ye.

PrINCeSz YaNa said...

salam.
yna nk mnx tolong... nk cr idea...
nak wat fyp..
lau ley nak rujukan dier skali..

kristyeshabella said...

saya pon tgh blur mencari idea tuk projek thun akhir nih...
saya ambik course networking..
tgh blur ni xde satu pon idea...

kelly said...

blh mntk pndpt untuk final projek kos rangkaian...

... said...

salam...
saye nk tny..
u wt pojek psl sistem kedtgan pljar ke??
cmne ek??

intan said...

salam..pening ar..nk cri tjuk dip.final project compt.system ...

za.. said...

salam..leh x bg bbrpa idea tuk sy...sy ngah pning kpala nie...huhuhu
sy stdent electrical engineering tp xde idea la nk bt pe..leh tlg x.....plez2

uGLy DuCK said...

asalam..sya tgh pning cri tjuk tuk final project...lec suh tukar tjuk.tu yg mgelabah..ley bg idea x

neid_90 said...

salam,,,tlg syer nk idea projek yg mggunakan sistem hijau yang kurang mggunakan elektrik,,,contoh tajuk,,, alat yg digunakan,,,

peah versa said...

Assalam..hye
sy student POLI PD bg kos kjuruteraan mekatronik..so,sy da khbisan idea tok pk psl projek akhir ni..bly bg some idea x ? tq :)