Saturday, September 13, 2008

MPP Election System (MPPes)

Untuk contoh proposal projek tahun akhir kali ini, aku kongsikan satu lagi proposal kawan aku, nama dia Mat Lan (tere dia nie). dia buat sistem untuk mengundi dalam talian. Terima kasih kepada Mat Lan, kepada sesiapa yang berminat dangan contoh proposal ni, boleh la wat rujukan ye..

1. Project title
MPP Election System (MPPes)


2. Introduction
MPP Election System (MPPes) is a computerize system that applies to record the elects from electors. This system is to be used in Universities for their election day. Traditionally, electors need to register manually by their metric card by the officer that in charge. Then, electors get their election paper to choose their future leader. This system’s function is to replace the paper that being used to record their ballots. But, electors still need to register manually before they use the system for security and fair.
The system is available for user only on the election period. Electors can only elect only once. After an elector finish fill up their election form, the system will automatically reject the elector’s second attempt. This will reduce the unaccepted ballots from user. So the election process becomes smoother.
Lastly, when the election period ends, the system will automatically count the elects for each candidate when authorized person click a button to show the result. The ballots from user are saved in database. If there any objection, the authorized person can refer to the elector’s form directly. Then they make a decision base on that data. This system makes the objections from supporters more convenience to solve.

3. Problem statements
Election is very important where every period of our life, election will take part.
Starting with University’s life, student being expose to election. They must choose their leader. Then continue with the real life where they must choose the government. Election is run traditionally. Electors must thick their chosen leader at the paper that been given to them. Using paper may not be practical nowadays. It is not efficient. The papers are also included in cost of an election. It is also not contributing in the effort to reduce effects of ‘green house’. It is also hard to count the papers. An elect made by electors using pencil and papers also contribute in unaccepted ballots. This will affect the actual result that supposed been achieved. The statistical count will not give the true result. This is a waste because we will have a leaders that not practical on doing their jobs. To choose a best leader is very important because they represent the student and fight for they right. This system will overcome the problem of the traditional method.
By using the system, the election process will become smoother. It will give more convenience for electors and officers that in charge. The result of the election will be released faster then using traditional method. Using this system also can attract more electors to elect.

4. Objectives of the project
The objectives of the project are listed below:
I. Todevelop user-friendly GUI that can avoid ‘unaccepted ballots’ problem
II. Make the recording more efficiency where ballots easy to be store and retrieve from the database.
III. Saving time to count the ballots rather using papers.
IV. Reduce cost of the election process where papers are not being used.
V. Give the statistical view of the final result with graph.

42 comments:

RavGie said...
This comment has been removed by the author.
manissgula said...
This comment has been removed by the author.
manissgula said...

Salam En.Kamal
Bole kongsi proposal system ni dgn sy.. sy nk buat rujukan utk final project sy.. mcmne sy nk dptkan proposal ni..? (-_-)? urmm nk tanye en.kamal guna ape utk hasilkn system ni.. Php n Microsoft Dreamweaver ke??? bley x sy dptkn proposal ni.. ni emel sy (chuba_bicara@yahoo.co.uk)

farhana said...

tahniah sebab dapat wat final project mcm ni....boleh beri keterangan yang lebih detail untuk projek ini mcm softwareor hardware apa yang di pakai...email saya di sitifarhana_hana@yahoo.com....tq..

PeaCe WoRlddd said...

Salam en kamal... bleh kongsi x proposel 2 dgn saya.. sbb sy nak buat rujukkan untuk final project saya.. email saya.. shahirwan10@gmail.com

melastik said...

salam...boley x klu sy nk tau software yg d pkai utk bt system ni?bley x klu kongsi kn proposal FYP ni?sy kn bt FYP gak n proposal nie ley jd rujukan...emel sy melastikbintang22@gmail.com

Shakir said...
This comment has been removed by the author.
Shakir said...
This comment has been removed by the author.
Shakir said...

Assalamualaikum w.b.t...
En.Kamal...
Projek nie nmpk menarik..
Boleh tk emailkan proposal projek nie kepada saya..
noobie_semut@yahoo.com..
Time kasih..

atai said...

salam cik kamal..bole kongsi prposal system ni dengan saya.ni email saya
hatta_zainol86@yahoo.com

liniey said...

salam
bole x kongsi mcm mner nk bwat proposal system ni dgn lbh detail lg ????untuk system ni ia menggunakan software apa untuk menghasilkannya???bley x sy dptkan proposal ni....emel sy (liniey_92@rocketmail.com)

Hanif said...

salam
bole x kongsi mcm mner nk bwat proposal system ni dgn lbh detail lg ?
untuk system ni ia menggunakan software apa untuk menghasilkannya?bley x sy dptkan proposal ni.
emel sy ( hanifkuin@gmail.com )

shufyqa said...

salam.. saya tertarik dengan system ini.. boleh saya tahu dengan lebih detail mengenai system ini.. n boleh kongsi dengan saya proposal utk saya buat rujukan. email saya shufatin@yahoo.com . jasa baik en.kamal tidak akan saya siakan. TERIMA KASIH

sweetkakayau said...

salam, saya berminat tentang system ini,, boleh e-mail tak proposal ke e-mail saya jessy_nuratiqah@yahoo.com.. terima kasih..

sahmel watanabay said...

salam
bole x kongsi mcm mner nk bwat proposal system ni dgn lbh detail lg ?
untuk system ni ia menggunakan software apa untuk menghasilkannya?bley x sy dptkan proposal ni.
emel sy ( sahm3l.watanbay@gmail.com )

ekin said...

salam
bole x kongsi mcm mner nk bwat proposal system ni dgn lbh detail lg ?
untuk system ni ia menggunakan software apa untuk menghasilkannya?bley x sy dptkan proposal ni.
emel sy (norizzatulasyikin@gmail.com)

man said...

salam En. Kamal..sya tertarik dgn projek ini..boleh berikan proposal lengkap utk rujukan...emel saya mohdaiman76@gmail.com

Arif Syamim said...
This comment has been removed by the author.
Arif Syamim said...

salam en.kamal..saya tertarik dengan proposal projek ini..saya ingin membuat rujukan bagi projek final saya..boleh berikan proposal yg lengkap projek ini..email sy shashmin93@gmail.com

fifie izyani roslan said...

salam
bole x kongsi mcm mner nk bwat proposal system ni dgn lbh detail lg ?
untuk system ni ia menggunakan software apa untuk menghasilkannya?bley x sy dptkan proposal ni.
emel sy (fifieizyani@yahoo.com)

farah effa said...

menarik..software apa yg diguna untuk buat system ni ek? nak tahu laaa... terima kasih ..
ni email saya :
faraheffa.ayub@gmail.com

Nuurr Faryta said...

salam , saya terfikir nak buat sistem utk final project saya mggunakan sistem ini. boleh terangkan ianya menggunakan software apa ? dn boleh saya dapatkan proposal untuk tajuk ini ? ni emel sya ( norfareta93@yahoo.com )

Nuurr Faryta said...
This comment has been removed by the author.
ChiQiE HaRikAyS said...

Salam,
Tajuk final projek encik amat menarik. Boleh kongsikan proposal dan detail sistem ni utk sy buat rujukan? Email sy di syakiraadilin@yahoo.com

sue Curlz said...

boleh bg details proposal dekat email sya x??
thanks....
iydacurlz@gmail.com

gemeti said...

Salam tuan tanah,,
Mohon share proposal dan detail system... Nk apply di universiti ...
Email sy... gemeti@gmail.com

KaiZoku JasLL said...

Assalamualaikum En.Kamal.. boleh kongsikan software apa yang digunakan untuk membuat sistem ini.. dan contoh proposal untuk saya jadikan panduan.. Terima Kasih..
ni email saya.. jasllkaizoku@gmail.com

ice beku said...

hai, saya berminat nak tahu tentang sistem ni, boleh email details x nak tgk contoh proposal :)

icebeku@yahoo.com

SakinahZlAbidin said...

salam, En. Kamal, menarik sistem ini. boleh saya tahu software dan hardware apa yang digunakan. en. kamal boleh email saya di sini world_samethk@yahoo.com. terima kasih :)

Amalina Ibrahim said...

Assalamualaikum. Boleh tolong email kat saya proposal ni? amalinaibrahim06@gmail.com. Terima Kasih :)

hanna_anie said...

Email kan ke email saya. Hanah_hani@yahoo.com
Makaseh :)

adi said...

Asslm boleh emel proposal projek tak ke emel ejen018@yahoo.com sbb tgh buat projek system jugak ni..terima kasih

adi said...

Asslm boleh emel proposal projek tak ke emel ejen018@yahoo.com sbb tgh buat projek system jugak ni..terima kasih

Alarie rose said...

blh terangkan dgn lebih detail x?saya sedang berfikir tajuk projek final ni.can u give an idea to me.Bole kongsi proposal system ni dgn sy.sy nk buat rujukan utk final project sy.urmm nk tanye en.kamal guna ape utk hasilkn system ni.Php n Microsoft Dreamweaver ke?bley x sy dptkn proposal ni.boleh beri keterangan yang lebih detail untuk projek ini mcm software or hardware apa yang di pakai.email saya di alarierose@gmail.com

Ayad Bobob said...

blh terangkan dgn lebih detail x?saya sedang berfikir tajuk projek final ni.can u give an idea to me.Bole kongsi proposal system ni dgn sy.sy nk buat rujukan utk final project sy.urmm nk tanye en.kamal guna ape utk hasilkn system ni.Php n Microsoft Dreamweaver ke?bley x sy dptkn proposal ni.boleh beri keterangan yang lebih detail untuk projek ini mcm software or hardware apa yang di pakai.email saya di ayadbobob62@gmail.com

haura' al maqsurah said...

assalamualaikum en Kamal..boleh explain details tak pasal projek tuu..sy nk buat PSM sem depan..THANKS :-)

umierahaidatul@yahoo.com

haura' al maqsurah said...
This comment has been removed by the author.
nor syuhada said...

Assalam encik kamal bley x bg detail psl sistem nie dekt sye..email: shyuada@gmail.com..

esmayus azizan said...

Assalamualaikum encik kamal bley x bg detail psl sistem nie dekt sye..
email.. : esmayusazizan@gmail.com

Jumariah Tahang said...

Assalamualaikum Encik Kamal , saya merupakan student tahun akhir dan ada projek tahun akhir untuk tahun ni . Boleh Bagi detail pasal sistem ni ? Email saya - Syarilariem97@gmail.com .

Terima kasih .

Nor syuhaida said...

assalamualaikum encik kamal. saya merupakan student tahun akhir dan saya kena buat projek. boleh saya tahu detail tentang sistem ini? ini saya punya email- norsyuhaida97@gmail.com

Siti Hamid said...

Assalamualaikum En.Kamal, boleh tak saya tau lebih detail about system MPPes ?
email kan saya, izri.hamid72@gmail.com