Wednesday, September 3, 2008

Restaurant Service System Using PDA (RestUP)

ini adalah contoh proposal projek tahun akhir aku, aku sedang dok wat projek tahun akhir gak nie. kepada sesiapa yang berminat, boleh la wat rujukan contoh proposal nie..nanti aku cuba postkan lebih banyak lagi contoh-contoh tajuk dan juga proposal untuk rujukan semua.

Final Year Project Proposal

1. Project title
Restaurant Service System Using PDA (RestUP)

2. Introduction
Restaurant Service System Using PDA (RestUP) is a computerize system that applies in a restaurant service. In this system, the restaurant will divide into four sections. First is the waiter (PDA), second is the food section, third section is the water section and last is cashier section.
Using PDA, the staff will take an order from customer and the order will be send to the server. In the meantime, food section and the water section kitchen will get the order information form server simultaneously, when the food and the drink order is finished, it will send the data back to the server and inform the PDA to deliver the food to customers. The system will save the order that have been made into the database in the server, so that cashier can check up and calculate the bill. With this database, the manager can know that the transaction and the manager also can monitor and control the operation and performance of the restaurant.


3. Problem statements
Today, many restaurants still using the traditional way of service, as we can see that in the traditional service that restaurant use today is that, the waiter takes the customers order by pen and paper. This is a low efficiency method, inconvenient and may contain mistakes. For example, if the waiter lost his order paper in the hustle or the waiters writing is hard to understand, that may cause the kitchen and cashier mess up the orders also may cause calculation errors.
By using Restaurant Service System Using PDA (RestUP), it makes the service more efficiency and can help the manager to avoid human error and enhance the business development. In this system, the ordering transaction is a step by step model to make the transaction more systematic and the system can guide the staff to avoid errors. Beside the efficiency service, by using this system it can gave a better quality service to customer and it will attract more customers to the restaurant to get this quality of service.


4. Objectives of the project
The objectives of the project are listed below:
I. To computerize the ordering system so that it can make the transaction more systematic.
II. To avoid command errors such as waiter lost his order paper or the waiters handwriting is hard to understand.
III. To save all the transactions into the database and using that database, the manager can know the transaction that has been made.

5. Scope of the project
The scope of this system is only for the one restaurant to use it and when the blackout is occurring hence it is out the scope. This system will be use for the end user such as manager, staff and administration as well. For the manager it can monitor the operation and performances of the restaurant and for the staff it can help makes the service more efficiency and avoid human error. For the administration, it can help the admin to calculate the profit from the database.

31 comments:

nutheya said...

sy sem ni pn kene wat sistem mgunakan PDA..bole sy tny..ape requirementnya?

kamal said...

sy pn br nk bangunkan sistem ni sem nie gak. kalau ikot senior2 sy, diaorang cakap xde pda pn xpe..nanti przent, cume perlu wat connection antara dua pc pn dah ok dah.

untuk buat sistem ni lak, sy nk buat guna vb.net. awk wat sistem ape ek? ape pn..all the bast 4 ur final project..

missyu412 said...

salam.. nak tanye.. camne projek awk.. ok tak.. hope ok la.. berminat gak ngan tajuk projek nie...

cheezy cute said...

sy skang ni tgah mencari2 gak nk wat projek akhir tuk sem depan...leh tak bg idea projek pe yg sesuai??berkaitan ngn telekomunikasi...kalo ade contact mane2 tlg informkan kat sy eh...
terimah kasih..

norsha said...

hai..
leh x nk mtk email u..
sb sem ni sy ad nk kne wat mini project gak..
sy plh tjuk lbh kurang cmni la..
restaurant service system using electronic...
tp xth nk wat program n flowchat sume 2...
sy kne wat yg asas2 je..leh x tlg ajo kn...
t leh x email kn sy scepat mngkin ek...
adinosina@yahoo.com
tq

About Author said...

Assalamualaikum.. sye sem dpn kne wt final projek n saye bminat sgt2 ngan tajuk yg awk paparkan, bley x sye nk tgk cnth perjalanan sistem 2 dan menggunakan coding ape ek??? coding vb.net bley ek?? xpun php,, awk rse mne yg lg snang, klu bley email kt sye di fik_08@yahoo.com... klu bley scpt yg mgkn k sbb sye kne submit tajuk sem ni

THINAKARAN said...

Salam sejahtera.
MPP Election System (MPPes)
boleh tak saya tahu apa software yang perlu diguna untuk projek akhir MPP Election serta langkah langkah kerja/panduan kerja....!!!
Sekian terima kasih...kerjasama dihargai
thinakaran_89@yahoo.com

hanis said...

salam..saye pon di tahun akhir dan tgh siapkan psm1. saye search kat internet pasal projek saye dan terjumpe blog awak. n sekarang nie saye punyer projek same dgn awak.
kalo awak x kisah saye menjadikan awak punyer proposal as one of my references. boleh???

me(*^.^*) said...

salam..boley x sy nk dptkn documentation of system ni sbgai rujukan..sbb saya buat psm sy tajuk yg lebih kurang je mcm tjuk ni..sy nk buat panduan dgn tgk documentation awk...klau boleh tlg emailkn kt saya...

pixy_baby89@yahoo.com

tlg ea..its urgent...

hafiz said...

nk tnye eah.. tahu x website yg provide sample system.. aku nk wat comparison la.. aku nk cari hostel payment system.. tahu x?

amadu said...

klu awk x ksh, ley x sy nk report system ni just nk wat rujukan cz tjuk fyp kta ni skop dye lebey kurang sme je..
email me k: aku8821@gmail.com
a.s.a.p plz..thx:)

sweet said...

bleh x sy nk dptkan flow chart n grantt chart proposal projek ni??plizz..urgent
id_cdan@yahoo.com

EkaWeird said...
This comment has been removed by the author.
gary said...

salam sejahtera encik kamal..
boleh saya tahu database apa yang encik kamal gunakan dalam system ini??

gary said...

Salam sejahtera encik kamal..boleh saya tahu database apa yang encik kamal gunakan dalam system ini..

gary said...

encik kamal boleh hantarkan maklum balas kat emel saya,boy_benington89@yahoo.com

nurhayati akmal said...

assalamualaikum...
fara..boleh x klau en author emailkan contoh detail proposal utk sy wat reference...sy kini d sem akhir tp sy msih buntu fening2 utk buat proposal yg lengkap dan sakses...

lil_myazara@ymail.com
asap...thanks a lot....
kerana sudi membantu...
=>

hilmi said...

Assalamualaikum.. sye sem dpn kne wt final projek n saye bminat sgt2 ngan tajuk yg awk paparkan, bley x sye nk tgk cnth perjalanan sistem nie dan report dye..kalau bleh awk tlong emailkan kt sye hilmi_ha52@yahoo.com..kalau bleh scepat mungkin yea..please..thanx..

Mohd Ulul Azmi b. Azis said...

Assalamualaikum.. sye sem ni kne wt final projek n saye bminat sgt2 ngan tajuk yg awk paparkan psl restaurant service system using PDA. blh x saya nak buat panduan dgn tgk documentation awk...klau boleh tlg emailkn kt saya... sakura_evol@yahoo.com..please..thanx.

Mohd Ulul Azmi b. Azis said...
This comment has been removed by the author.
-- said...

salam.. saya juga berminat dengan projek ni. boleh tak nak tgk documentation awk utk proposal dan final report. email saya mai_s12@yahoo.com. thanx ya..

sahmel watanabay said...

Salam sejahtera.
MPP Election System (MPPes)
boleh tak saya tahu apa software yang perlu diguna untuk projek akhir MPP Election serta langkah langkah kerja/panduan kerja....!!!
Sekian terima kasih...kerjasama dihargai
sahm3l.watanbay@gmail.com

sweetkakayau said...

salam, saya berminat tentang system ini,, boleh e-mail tak proposal ke e-mail saya jessy_nuratiqah@yahoo.com.. terima kasih..

Khairatun Hisan said...

Assalamualaikum..
sy berminat dgn sistem en kamal..
blh x nk tgk report n flow sistem..
sy sem dpn dh kena buat psm 1..sem ni nak kena hntar proposal utk tjuk..
kalau boleh,emel sy:nurraihan_0810@yahoo.com
terima kasih..

Afiera said...

Assalamualaikum...saya pelajar tahun akhir sains komputer sistem keselamat...boleh x bagi idea nak buat pasal projek ape untuk psm!! huaa...xde idea laa...*.*

Natasya Zin said...

Assalam, Saya kena buat FYP ,saya tertarik dgn sistem ni .Bole saya tahu secara detail mengenai sistem ini .Bole emel kan kepada saya mengenai sistem ini tak? tq :) ASAP

nurulnatasya9393@yahoo.com

iena shimizana said...

assalamu'alaikum
topik RestUP yang saudara kamal paparkan hampir sama dengan apa yang saya bincangkan dengan rakan sya., tapi saya tidak tahu nak mulakan drp mana.. bole tak kalau saya nak minta tolong saudara emelkan pada saya butiran projek RestUP saudara untuk saya rujuk??

antena_ops@yahoo.com

Nasier Aizuddin said...

Salam, nk tanya skit. boleh ker kalo PDA tu digantikan dgn smartphone?

Halim Osman said...

salam.. saya berminat sangat dengan projek ni. boleh awak email kat saya proposalnya untuk lebih detail. ini email saya..
haqiqi_94@yahoo.com
thanks.

kamarul nazeri said...

salam.. saya berminat sangat dengan projek ni. boleh awak email kat saya proposalnya untuk lebih detail. ini email saya..
marulnazeri93@gmail.com
thanks

ORKID ARJUNA said...

salam, boleh x awak email kan cra awak masuk ke dalam system komputer tu ?